10 tips & tricks voor een kindvriendelijke badkamer

23-06-2023 | Inspiratie
10 tips & tricks voor een kindvriendelijke badkamer

Ben je een woning aan het bouwen of verbouwen voor jou en jouw (toekomstig) gezin? Als gezin met kinderen breng je heel veel tijd door in de badkamer. Houdt daarom niet alleen rekening met esthetiek, maar ook met een praktische en veilige inrichting. Met deze 10 tips creëer je een kindvriendelijke badkamer!

1. Voldoende en veilige opbergruimte

Voldoende opbergruimte is geen overbodige luxe in de badkamer. Handdoeken, washandjes, verzorgingsproducten, badspeeltjes, je moet het allemaal kunnen opbergen. Je wilt geen doos met speelgoed of andere producten die rondslingeren in de badkamer. Kies daarom voor een breed badmeubel in combinatie met een kolomkast. Zorg ervoor dat je potentiële gevaren opbergt in de kasten of lades, zodat ze buiten bereik zijn van kleine handjes. Kies ook voor soft-close lades voor een maximale veiligheid.

2. Een comfortabel en veilig ligbad

Je kind zal veel tijd doorbrengen in bad, dus het is belangrijk dat het comfortabel zit en er gemakkelijk in en uit kan. Overweeg een verlaagd bad of opstapje rond het bad, zodat ze er gemakkelijk in en uit kunnen klimmen zonder uit te glijden of te vallen. Als je meer dan één kind hebt, ga dan voor een ruim ligbad voor twee personen zodat ze er met twee in kunnen. Dat bespaart heel wat tijd en gedoe!

Een kindvriendelijk bad heeft afgeronde hoeken en een zacht oppervlak dat je gemakkelijk met water en zeep kunt schoonmaken. Vermijd, indien mogelijk, baden met jets of andere voorzieningen die een verdrinkingsrisico vormen voor kleine kinderen.

3. Goede ventilatie

Zorg voor een goede ventilatie in een kindvriendelijke badkamer, zodat je kind het niet warm of benauwd krijgt tijdens het baden. Een ventilatiesysteem is verder ook belangrijk om vochtige lucht en resulterende schimmels te voorkomen en zo een goede gezondheid voor het hele gezin te garanderen.

badkamer kindvriendelijk maken

4. Duurzame materialen

Kies als gezin voor een futureproof badkamer met duurzame materialen. Met meubels, douches, baden en ook accessoires van RIHO ben je zeker van jarenlang badkamerplezier. Solid Surface, een materiaal dat we gebruiken voor onze baden, meubels, waskommen en douchebakken, is hygiënisch, vochtbestendig en slijtvast en daarmee dus een duurzame keuze. Al onze spiegelverlichting en spiegels zijn bovendien voorzien van LED verlichting, wat energiezuinig en duurzaam is!

Voor meer duurzame tips, lees zeker ons artikel met advies om energie te besparen in de badkamer.

5. Anti-slip badmatjes in de badkamer

Met al dat badplezier ligt er al gauw heel wat water in de badkamer en dat is dus opletten geblazen! Een simpele tip is om voor het bad en de douche-ingang anti-slip matjes te leggen zodat de kids en ook jij niet uitglijden!

6. Badmeubel met dubbele wastafel

Voor een gezin met kinderen is een dubbele wastafel zeker een must. Zo kun je met verschillende gezinsleden de badkamer delen en win je extra tijd. Je kinderen kunnen hun tanden poetsen terwijl jij je kunt opmaken bijvoorbeeld! Denk ook aan een opstapje voor de kleinere kinderen.

Badkamer Kindvriendelijk Inrichten design babyproof bathroom

7. Een ruime inloopdouche of douchecabine

Een ligbad is gemakkelijk om jonge kinderen te wassen, een douche is dan weer handiger als je kinderen eenmaal kunnen staan. Opteer dus voor een ruime inloopdouche of douchecabine waar je met je kind tegelijkertijd comfortabel kunt douchen. Geen plaats voor een bad en douche? Ga dan voor een bad-douchecombinatie, zoals bijvoorbeeld de Still Shower met lagere badrand.

8. Hoekbeschermers

Zorg ervoor dat scherpe hoeken en kanten beschermt met hoekbeschermers, zeker als je kindje begint met kruipen en stappen. Ook ouders hebben baat bij hoekbeschermers, zo kun jij je kleine teen niet stoten!

9. Een veilige thermostaatkraan

Om te voorkomen dat vliegensvlugge kinderhandjes zich verbranden, kies je best voor thermostaatkranen. Thermostatische bad- en douchekranen hebben een temperatuurbegrenzer die is vergrendeld bij 38°. Om de temperatuur te verhogen duw je de knop in en draai je de kraan naar de gewenste temperatuur.

Kindvriendelijke Badkamer Inrichten baby friendly bathroom

10. Voldoende verlichting

We hadden het al over het type verlichting, namelijk LED, maar hoeveel verlichting voorzie je het best in een kindvriendelijke badkamer? Natuurlijk lichtinval maakt van de badkamer een aangename plek, maar is niet voldoende. Ga ook voor kunstlicht, zoals een inbouwspot in de douche, spiegelverlichting en waterdichte plafondverlichting. Lees zeker ook ons artikel met meer tips voor jouw badkamerverlichting.

Deel dit bericht