Een perfect schone douche: Weg met kalkaanslag!

24-05-2023 | Innovaties
Een perfect schone douche: Weg met kalkaanslag!

Aan de douche wordt vaak wat minder aandacht besteed tijdens het schoonmaken. Je gebruikt zeep in de douche, dus die blijft vanzelf wel schoon, toch? Toch niet! Water en zeepresten die achterblijven leiden tot viezigheid. Denk maar aan kalkaanslag op kranen en tegels en zwarte of oranje vlekken op voegen. Dat willen we natuurlijk liever vermijden en onze prachtige douche houden we het liefst proper. Met onze schoonmaaktips en slechts kleine ingrepen houd je je douche stralend en fris! Ontdek het hieronder.

Elke dag een beetje schoonmaken en ventileren

Het geheim van een stralende douche is om na elke douche de muren en/of douchewand goed af te drogen. Zo voorkom je kalkaanslag en schimmel! En voorkomen is beter én gemakkelijker dan genezen. Verwijder zeepresten, neem met een raamwisser al het water van de wanden en tegels en veeg alles droog met een zachte doek. Vergeet ook zeker de kranen niet! Zo krijgt kalkaanslag geen kans.

Na elke douche raden we ook aan om de badkamer voldoende te ventileren. Zorg ervoor dat er een ventilatiesysteem is en zet een raam zo’n 30 minuten open om de ruimte goed te verluchten.

Tips om het glas van je douchescherm schoon te maken

Naast de kleine ingrepen, is het één keer per week tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van alle douche-onderdelen, te beginnen met de douchewand. Een glazen douchewand of douchedeur is namelijk erg vatbaar voor kalkaanslag. Wat heb je nodig?

  • - Water
  • - Allesreiniger of azijn
  • - Zeemvel
  • - Droge doek

Met deze zaken heb je kalkaanslag zo verwijderd van je glazen douchescherm. Meng wat allesreiniger of schoonmaakazijn met water en gebruik een zeemvel om het glas schoon te maken. Droog het douchescherm vervolgens met een droge doek. Doe hetzelfde voor het frame en de voegen van je douche. Je voorkomt zo niet alleen kalkaanslag, maar ook gele of oranje vlekken van zeepresten.

Pexels Gustavo Fring 3867598 douche schoonmaken how to clean the shower dusche sauber machen nettoyer douche

Een kalkvrije douchekop

Niet alleen op je kraanwerk, maar ook vanbinnen kan kalk zich opstapelen. Plots komt er minder water uit de douchekop en zie je dat gaatjes verstopt zijn. Dan is het belangrijk om de douchekop te ontkalken. Heb je er één die je gemakkelijk kan losdraaien? Maak hem dan los en leg hem een nachtje in een bakje met schoonmaakazijn. Spoel hem de ochtend erna schoon met water, droog af en je kan weer douchen onder een krachtige waterstraal.

Kun je de douchekop niet losmaken? Geen probleem! Dan bindt je er een zakje met schoonmaakazijn rond en laat je hem zo een nachtje weken. ’s Ochtends laat je er even wat warm water doorheen lopen en de klus is ook geklaard.

Je douchebak schoonmaken en schoon houden

We hebben nu al de douchewand en de kranen schoongemaakt, nu is het de beurt aan de douchebak. Een vervelend, maar belangrijk taakje is het verwijderen van haar uit het afvoerputje. Hoe vaker je het doet, hoe minder vervelend en vies het zal zijn!

Het schoonmaken van de douchebak zelf hangt af van het type materiaal. Een kunststof douchevloer maak je het best schoon met warm water, een zachte spons en een milde reiniger. Gebruik zeker geen agressieve zuren, azijn of bleekmiddel en vermijd ook schuurmiddelen want die kunnen krasjes veroorzaken. Voor het verwijderen van kalkaanslag kun je een product op basis van citroenzuur gebruiken. Spoel na het schoonmaken de douchebak af met koud water.

Een douchebak van solid surface, een niet-poreus materiaal, kun je eveneens schoonmaken met een zachte spons en mild schoonmaakmiddel. Om kalk te verwijderen kun je wel een schuurmiddel zoals Cif gebruiken, maar vermijd ook hier agressieve zuren. Spoel alles goed na met warm water na het schoonmaken en droog de douchevloer met een zachte doek.

Velvet Sole Black Drain Cover 1 Lr nettoyage bac de douche Douchebak schoonmaken poetsen cleaning shower tray Duschtasse reinigen

De tips in dit artikel gelden niet alleen voor het schoonmaken van de douche en kranen, maar ook voor het bad. Voor meer bad-specifiek schoonmaakadvies kun je ons artikel lezen met tips voor het schoonmaken van alle soorten baden.

Deel dit bericht