Energie besparen in de badkamer? Zo doe je dat!

01-12-2022 | Inspiratie
Energie besparen in de badkamer? Zo doe je dat!

Meer dan ooit zijn we op zoek naar advies en tips om energie te besparen. Met energieprijzen die de pan uit swingen en het klimaatprobleem dat onze aandacht vraagt, moeten we bewust omspringen met ons verbruik. Daarom 6 tips van ons om te besparen in de badkamer, een ruimte in huis waar we toch best wat energie en water verbruiken.

Tip 1: Onder de douche in plaats van in bad

Niet zo fijn als lekker lang genieten van een warm bad. Jammer genoeg vindt onze portemonnee dat iets minder fijn. Bij ieder bad dat we nemen gebruiken we gemiddeld zo’n 150 tot zelfs 200 liter water, terwijl dat bij een douchebeurt slechts 60 liter bedraagt.

Beperk je badmomentjes dus tot een minimum of geniet er samen van met je partner 😉.

Gd400 Lucid Black 3 glazen douchescherm douchewand zwart kader frame handdoekrek riho
Gd203 Lucid White No Towel 3 glazen douchecabine douchedeur wit frame kader riho

Tip 2: Waterbesparende douchekop of thermostaatkraan

Je beperkt je douches ook best tot een 5-tal minuten om water te besparen. Wil je toch iets langer vertoeven onder de warme waterstralen? Installeer dan een waterbesparende douchekop. Daarmee bespaar je ongeveer 20% water en energie dan een doorsnee douchekop!

Een andere optie is een thermostaatkraan. Daarin zit, zoals de benaming al aangeeft, een thermostaat waarmee je de temperatuur van het water kan regelen. Heel handig omdat je de kraan met één knop eenvoudig warmer of kouder kan draaien én deze kraan bespaart ook water. Je moet namelijk geen warme en koude kraan open draaien en laten mengen tot de juiste temperatuur.

Tip 3: Isoleer je bad

Voor wie toch graag zijn me-time momentjes in bad doorbrengt, hebben we een handige tip. Om water en energie te besparen kan je je bad isoleren, ten minste als je een inbouwbad hebt. Dan blijft het badwater langer warm en hoef je minder vaak extra warm water toe te voegen!

Verkies je toch een vrijstaand bad boven een inbouwbad? Onze collecties vrijstaande baden in acryl of solid surface zijn ook goed geïsoleerd. Lees dus zeker onze laatste tip!

Rethink Space 01 01 Lr

Tip 4: Kies voor besparende LED-verlichting

Nog een element in de badkamer waarop je energie kan besparen, is de verlichting. Tegenwoordig voorzien we overal in huis LED-verlichting en ook in de badkamer is dit een slimme keuze.

Dit type verlichting verbruikt een pak minder energie en gaat langer mee dan bijvoorbeeld spaarlampen. Kies dus ook voor LED spiegelverlichting voor je spiegelkast! Wil je meer tips en advies over badkamerverlichting? Lees dan ons artikel over welke verlichting je moet kiezen voor de badkamer.

Tip 5: Laat de kraan niet lopen

Je kent het wel, we poetsen onze tanden, wassen onze handen of ons gezicht en terwijl blijft de kraan gewoon lopen. Hierdoor hebben we ongetwijfeld al heel wat water verspild. En als dat water warm is, dan kost dat ook nog energie.

Een eenvoudige tip is daarom om de kraan niet onnodig te laten lopen en wat vaker koud water te gebruiken.

Livit 02 Web marmeren waskom badkamer marmer trend wat is keramische wastafel

Tip 6: Heerlijk baden in een duurzaam acryl of solid surface bad

Deze laatste tip is er eentje voor wie energie wil besparen in de badkamer én toch heerlijk wil ontspannen in een (half) vrijstaand bad of inbouwbad.

Onze baden in acryl of solid surface zijn een erg duurzame keuze voor jouw badkamer. Acryl is heel kwalitatief, onderhoudsvriendelijk én houdt warmte vast. Het is dus een materiaal dat goed isoleert en je badwater extra lang warm houdt.

Voor baden in solid surface geldt eigenlijk hetzelfde. Dit materiaal is duurzaam en isolerend omdat het door en door uit eenzelfde hoogwaardig materiaal bestaat. Bovendien heeft de productie een kleine ecologische footprint. Goed voor het milieu dus!

Deel dit bericht